Ilmalämpöpumpun ostajan opas

2024

Ilmalämpöpumppu voi säästää sinulle satoja euroja vuodessa

— Jos tiedät, mitä olet hankkimassa.

Mari-Annika Hamari / CoolerYkköset

Mari-Annika Teppo
Ilmalämpöpumppujen asiantuntija
Coolerykköset

Hyvä lukija, onko talossasi öljy- tai sähkölämmitys?

Tiesitkö, että äskettäin suoritetussa tutkimuksessa ilmalämpöpumppu säästi pientaloissa keskimäärin 3 000 kilowattituntia vuodessa.

Tämä tarkoittaa, että kun huomioidaan taloussähkö ja käyttöveden lämmitys, suorasähkölämmitteisessä talossa ilmalämpöpumpun asennus voi pienentää sähkölaskua jopa kolmasosalla!

Eli jos 100–150 m² suorasähkölämmitteisen talon sähkölasku on 1 500–2 500 euroa vuodessa, voi ilmalämpöpumpulla säästää 400–800 euroa vuodessa.

  • Mieti, mitä voisit tehdä tuolla säästyvällä rahalla?

Lisäksi lämpöpumppu nostaa talosi arvoa useimmiten enemmän kuin olet siihen sijoittanut.

Älä kuitenkaan heti syöksy pumppukauppaan. Sitä kuinka tehokas ilmalämpöpumppu on sinun kodissasi, ei voi suoraan laskea asuntosi neliöiden määrästä. Valitettavasti.

Tämä opas on tehty sinulle, jotta saisit käsityksen laitteen ostossa tarvittavista perusasioita − ja miksi Suomessa on myyty jo yli miljoona ilmalämpöpumppua!

Tämä opas vastaa esimerkiksi kysymyksiin:

Lisäksi löydät vastauksia moneen muuhunkin tärkeään asiaan. Jatka lukemista, ole hyvä…

 

Miten on mahdollista, että kone voi tehdä pakkasesta lämmintä ilmaa?

Tämä nerokas tekniikka on tuttu jääkaapeista ja pakastimista.

Näin se toimii: ulkona ilmalämpöpumpun kylmäaine muuntuu nesteestä höyryksi ja sitoo voimakkaasti lämpöä itseensä. Kun höyry puristetaan kovempaan paineeseen, se lämpenee vielä lisää. Sisätiloihin siirtämisen jälkeen höyrystetty kylmäaine lauhtuu taas nesteeksi ja luovuttaa lämpöenergian talon lämmitykseen.

Tällä tavalla sisäilmaan voi siirtää lämpöä jopa −25 asteisesta pakkasilmasta. Usko tai älä, mutta teoriassa lämpöenergiaa on ulkoilmassa aina absoluuttiseen nollapisteeseen (−273.15°C) saakka.

Jäähdytyksessä ilmalämpöpumppu toimii toisinpäin ja samalla tavalla kuin jääkaappi, eli se siirtää sisäilmaan kylmennyttä ilmaa.

Ilmalämpöpumpun toiminta pientalossa, ulko- ja sisäyksiköt

Ilmalämpöpumpussa on sisä- ja ulkoyksiköt, jotka yhdistetään toisiinsa kylmäaineputkilla.
Kuva: SULPU

Minkä kokoinen ilmalämpöpumppu sopii sinun kotiisi?

Voit käyttää tätä nyrkkisääntöä:

1 kW lämpöenergiaa riittää:

Noin 30 m² tehokkaaseen lämmitykseen tai

1 kW jäähdytysenergiaa riittää:

Noin 20 m² tehokkaaseen jäähdytykseen

Nyt saat ilmaisen opastuskäynnin!

Teemme nyt maaliskuussa rajoitetun määrän maksuttomia opastuskäyntejä ilmalämpöpumppua harkitseville. Jos olet nopea ja alle 60 kilometrin etäisyydellä Iistä, saat opastuskäynnin maksuttomasti!

Lue lisää ja tilaa ilmainen opastuskäynti. Se voi olla paras sijoitus, jonka teet tänä vuonna!

 

Ja nyt tulee tärkeä kohta.

Kun valitset oikean tehoista ilmalämpöpumppua, se on hyvä tehdä yhdessä valtuutetun asentajan tai ammattitaitoisen myyjän kanssa.

Hän osaa laskea asuntosi lämmön tarpeen ja arvioida kuinka hyvin lämpö pysyy talon sisällä. Näihin seikkoihin vaikuttavat muun muassa talon koko, ilmastointi ja huoneiden ja ikkunoiden määrä.

Samalla voitte käydä lävitse asuntosi mahdollisia tiivistystarpeita.

Valtuutettu ilmalämpöpumppujen asentaja

Jäähdytystehoa laskettaessa huomioitavia kohtia ovat muun muassa sauna, valaistus, ikkunoiden suunta ja koko, kodinkoneet sekä tietysti asukkaiden lukumäärä.

 

Vaadi oikeat energiamerkinnät

Ilmalämpöpumpun vuosihyötysuhde ilmoitetaan lyhenteellä SCOP (vanha muoto on COP) ja se kertoo, kuinka tehokkaasti kuluttamasi sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi. SCOP lasketaan erikseen neljälle eri lämmityskaudelle.

  • Esimerkiksi “SCOP 4” tarkoittaa, että yhdellä kilowatilla sähköä saadaan neljä kilowattia lämpöä.

Eli suuri luku kertoo energiatehokkuudesta.

Lisäksi EU on ystävällisesti määrännyt, että ilmalämpöpumpuilla tulee olla oma energiamerkintänsä. Olet varmasti nähnyt niitä kodinkoneliikkeissä – siis ne eriväriset nuolet energialuokkamerkintöineen, kuten A++…D.

Energiamerkinta ilman Suomea

Näillä tarroilla kuluttajan olisi siis tarkoitus ymmärtää helpommin pumppujen erilaisia teho- ja hyötyarvoja.

Totta puhuen, nuo tarrat ja merkinnät eivät kerro laitteen toimintakyvystä Suomen oloissa paljoakaan, jos niissä ei ole ilmoitettu oman ilmastovyöhykkeemme mukaisia arvoja (kuten oheisessa kuvassa).

Kun vertailet energialuokkia, kiinnitä erityistä huomiota laitteen markkinoijan ilmoittamaan ilmastovyöhykkeeseen – se on usein Strasbourgin lämmössä kylpevien direktiivinikkarien oma vyöhyke eikä vastaa omaa talvi-ilmastoamme millään tavalla.

Ammattitaitoinen asentaja tai myyjä osaa suositella juuri sinulle ja ilmastoomme sopivaa laitetta.

Ilmalämpöpumpuille on myös oma jäähdytyksen hyötysuhteen ilmaisin SEER, eli jäähdytyksen vuotuinen kylmäkerroin. Mitä korkeampi luku, sitä energiataloudellisempi laite on.

  • Esimerkiksi “SEER 4” tarkoittaa, että yhdellä sähköverkosta otetulla kilowatilla on tuotettu 4 kilowattia jäähdytystehoa.

Varmista, että valitsemasi laitteen SEER on vähintään 3,6.

 

Mitä enemmän ilmalämpöpumppua käytetään, sitä enemmän se säästää

Suomen oloissa ilmalämpöpumpusta saat parhaan hyödyn syksyllä ja keväällä, kun ulkoilma ei ole vielä kovin kylmää.

Ilmalämpöpumppu Suomen oloihin

Lisäksi jos omakotitalossasi on suora sähkölämmitys, olet erityisen hyvässä asemassa, sillä pumppu tahkoaa sinulle tutkimusten mukaan parhaimmillaan kolmasosan pienemmän sähkölaskun.

Kuulostaa hyvältä, eikö totta?

  • Ilmalämpöpumppu sopii kuitenkin hyvin käytettäväksi myös muiden lämmitysmuotojen ja -järjestelmien kanssa.

Jos omistat kesämökin, ilmalämpöpumppua voi hyvin käyttää sen ylläpitolämmitykseen. Samoin muiden viileämpänä pidettävien tilojen, kuten autotallin lämmitys onnistuu hienosti.

Etäkäytettävällä mallilla voit ohjata laitetta kotoa, matkoilta tai autosta käsin. Etäohjaukseen tarvitaan nettiyhteys.

Asuinrakennuksessa laitetta kannattaa käyttää ensisijaisena lämmitystapana niin kauan kuin mahdollista. 

Säädä lämpöpatterit jäätymisenestoon esimerkiksi +10 asteeseen ja anna pumpun tuottaa tarvittava lämpö. Kun ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä kovemmilla pakkasilla, ota muut lämmityslaitteet käyttöön.

Kun ilmalämpöpumppu on pääasiallinen lämmönlähde, suositellaan muun lämmityksen säätämistä 4-6 astetta pienemmälle.

Kosteat tilat lämmitetään edelleen oman lattialämmityksen voimin. Huoneissa joihin lämpöpumpun lämpö ei vaikuta, lämmitystä ylläpidetään normaaliin tapaan.

Useissa pumpuissa on ihmistunnistin, joka tunnistaa huoneessa olijat ja osaa kohdistaa ilmavirran ohi ihmisestä tai ihmiseen. Sama automatiikka osaa myös säätää oleskeluhuoneen lämpötilaa. Tämä ominaisuus on kuitenkin joissakin tilanteissa epäkäytännöllinen, koska se laskee käyttämättömien huoneiden lämpötilaa ja saattaa nostaa esimerkiksi sähköpattereiden käyttöastetta.

  • Ota kuitenkin huomioon, että ilmalämpöpumppua ei kannata käyttää talosi ainoana lämmönlähteenä.

Hyväkään laite ei pysty tuottamaan tarpeeksi edullista lämpöenergiaa, kun lämpötila alkaa olemaan −20...−25 asteen alapuolella. Silloin pumpun ylläpitokustannukset ovat suunnilleen samat kuin suoralla sähköllä. Uusimmilla pumppumalleilla toimintatakuu yltää jopa -35 asteeseen.

Ilmalämpöpumpun sammutus pakkasilla

Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumppua ei kuitenkaan kannata sammuttaa, koska ulkoyksikkö jäähtyy liikaa ja uudelleenkäynnistys voi rikkoa kompressorin tai muita tärkeitä komponentteja. Ethän käynnistäisi autoasikaan kylmänä kovalla pakkasella. 

Kylmillä ilmoilla muut lämmitysmuodot, kuten takka, leivinuuni, sähköpatterit tai lattialämmitys täydentävät lämmitystarvetta.

  • Lämmön saa pysymään tasaisena, kun säädät ilmalämpöpumpun lämmityspyyntöä isommalle (taso, jolle haluat huonelämpötilan asettuvan) ja suurennat puhallustehoa.

Nykyaikaisissa malleissa on automaattinen takkatoiminto, joka tuo lisäsäästöä lämmityskuluihin, jos rinnakkaislämmityksenä on varaava takka tai leivinuuni. Tällöin automatiikka seuraa huoneilman lämpötilaa.

Kun lämpö nousee korkeammalle kuin pumpulle asetettu lämmityspyyntö (esimerkiksi uunin lämmityksen myötä), ilman kierrätystoiminta menee päälle. Se levittää uunin lämpöä tasaisesti asuntoon. Kun uunin lämpö alkaa laskea, pumpun lämmitystoiminto menee takaisin päälle.

Kierrätyksen aikana pumppu ei kuluta sähköä lämmöntuottoon, joka on pelkkää säästöä sinulle.

Lisäksi lämmöntuotannon katkaisee ajoittain laitteen jäätymisenestoautomatiikka, jolloin pumpun ulko-osaan kertynyt jää sulatetaan pois.

 

Eikö jäähdytys syö lämmityssäästöjäni?

Ilmalämpöpumppua voi käyttää myös toisinpäin, eli jäähdytykseen kesähelteillä. Se myös poistaa sisäilmasta kosteutta, joka tekee olosta vieläkin miellyttävämmän. Liika kosteus on haitallista myös rakennukselle.

Jäähdytys tietenkin syö talven aikana saatuja lämmityskulujen säästöjäsi, mutta oikein ja kohtuudella käytettynä hävikki on minimaalista.

  • Tässä pieni säästövinkki:

Voit kokeilla käyttää pelkkää ilman kosteuden poistoa ja kytkeä viilennyksen päälle vasta jos kosteudenpoisto ja ilman kierrättäminen ei riitä.

Lämpötilaa ei tarvitse tiputtaa kuin muutaman asteen, joka yleensä riittää taittamaan pahimman kuumuuden.

 

Huomio allergikot!

Miten ilmalämpöpumppu sopii allergikolle

Tiesitkö, että ilmalämpöpumpuissa on monipuoliset ilmansuodatusominaisuudet?

Kaikista laitteista löytyy karkea perussuodatin, joka poistaa sisäilmasta muun muassa pölyä ja muita leijuvia epäpuhtauksia.

Eikä tässä vielä kaikki.

Paremman laatuluokan ilmalämpöpumpuissa on aktiivihiilisuodatin tai mikrosuodatin, jotka suodattavat siitepölyä, sieni- ja homeitiöitä sekä mikrobeja. Aktiivihiilisuodatin poistaa tehokkaasti sisäilmasta epämiellyttäviä hajuja. Lisäksi paremmissa malleissa on myös sähköinen plasmasuodatin, joka kerää tavallisia mekaanisia suodattimia tehokkaammin pienempiä hiukkasia ja jopa viruksia ja bakteereja.

  • Sitten varoituksen sana.

Ilmalämpöpumppu ei ole ensisijaisesti ilmanpuhdistin. Jos asuntosi sisäilmasta on mitattu kohonneita bakteeripitoisuuksia tai siellä on selviä homeongelmia, lämpöpumppu ei ole ratkaisu.

Samoin, jos jätät laitteen suodattimet puhdistamatta, pumppu voi jopa levittää kotiisi mikrobikasvustoja.

On tärkeä myös huollattaa ilmalämpöpumppu säännöllisesti ammattilaisella. Huollon yhteydessä tehdään tärkeimmät koneen toimintaan liittyvät tarkastukset ja syväpuhdistetaan sisäyksikön kenno sekä ilmankierrättimet ja poistetaan kertyneet pölyt.

 

Oikein asennettu pumppu ei aiheuta ongelmia

Paras asennusaika on luonnollisesti kesä, koska silloin laitteen tiiviyskokeet, tyhjiöinti ja muut tarkistukset on helpointa tehdä. Ilmalämpöpumpun asennus kestää normaalisti yhden työpäivän.

Ilmalämpöpumppuja asennetaan kuitenkin läpi vuoden ja pakkasrajana voidaan asennukselle pitää −15 astetta.

Ilmalämpöpumpun asennus jalustalle

Ulkoyksikön asennus voidaan tehdä seinään tai asennusjalustan päälle. Ja nimensä mukaisesti se myös pitää asentaa ulos. Esimerkiksi kellari tai ullakko eivät sovellu ilmalämpöpumpun käyttöön. Ulkoyksikköä ei saa myöskään eristää tai koteloida tiivisti.

Laitteen sijoittamisesta löydät lisää tietoa alempaa kohdasta "Ilmalämpöpumpun sijoituspaikka". Myös melutasot on käsitelty jäljempänä.

Pumpun lämmityskautena höyrystimeen kerryttämä kondenssivesi poistetaan ulkoyksikön pohjasta, jolloin on tärkeää huolehtia sen johtamisesta viemäriin tai ainakin poispäin rakennuksesta. Pitkäaikainen valumavesien rasitus voi aiheuttaa jopa kosteusvaurioita talon sokkelissa.

Kuten kaikki ulkoseinään tehtävät aukot, myös ilmalämpöpumpun läpivientien paikat on
valittava huolella ja tiivistettävä asianmukaisesti.

Asennus kerrostaloon tai rivitaloon

Rivi- ja kerrostaloissa ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan aina taloyhtiön lupa. Syynä tähän on, että ilmalämpöpumppu asennetaan osaksi asunnon ulkopuolelle, joka on taloyhtiön hallinnointialuetta.

Hakemuksessa on oltava tiedot asennustyön tekijästä sekä pumpun asennussuunnitelma. Jos taloyhtiössä on jo asennettu vastaava pumppu johonkin toiseen asuntoon, saat luvan melko varmasti.

Ilmalämpöpumpun asennus rivitaloon

Sinun on kuitenkin varauduttava siihen, että et saa asentaa pumppua suoraan seinään. Samoin pumpun ulkoyksikkö ei saa tuottaa käyttöääntä enempää kuin 45 dB, kun parvekelasit ovat auki.

Koska pumppuja on asennettu niin paljon (Suomessa yli miljoona), myös asennusongelmia on havaittu. Esimerkiksi joissakin tilanteissa seinäkiinnitys voi aiheuttaa meluhaittoja.

Tästä lisää alempana.

 

Voiko ilmalämpöpumppu häiritä sinun tai naapurisi yöunia?

Kuinka hiljainen ilmalämpöpumppu on?

Sisäyksikön ääni ei ole luonteeltaan häiritsevää − kuulet vain tasaisen suhinan.

Laadukkaan ilmalämpöpumpun äänitaso ei ylitä luonnon taustakohinaa, joten ulkona parin metrin päässä et enää kuule pumpun ääntä. Kovemmilla pakkaskeleillä ulkoyksikön kompressori on toki kovilla, jolloin käyntiääni voi olla voimakkaampaa.

Esimerkiksi kuiskaus metrin päästä on noin 40 dB, joka on ulkoyksiköiden normaali käyntiäänen voimakkuus.

Sisäyksikön äänitasot ovat alhaisimmillaan noin 25 dB (kuin jääkaappi) ja täydellä teholla laitteen äänitaso nousee noin 40 dB:n tuntumaan.

Kun laite on sulatustilassa, siitä saattaa kuulua voimakkaampaa puhinaa, naksumista tai ritinää. Tämän vuoksi laitetta ei kannata asentaa ainakaan makuuhuoneeseen.

On kuitenkin mahdollista, että ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö aiheuttaa resonointia eli värähtelyääniä sisällä talossa.

Erityisesti puurunkoisessa talossa suoraan ulkoseinään tehty asennus voi ajoittain tuottaa melua ja häiritä yöunia.

Miten tämä ongelma vältetään?

On suositeltavaa, että pumppu asennetaan erilliselle tärinäkumeilla varustetulle maavaraiselle telineelle, jolloin vältytään ylimääräisiltä runkoääniltä.

 

Ilmalämpöpumpun sijoituspaikka on usein kompromissi

Yleisesti ottaen sisäyksikön on hyvä sijaita mahdollisimman lähellä ulkoyksikkoä − eli ulkoseinää vasten. Tällä tavalla minimoidaan lämpöhävikki ja saadaan ulkoyksikön tuottama lämpöenergia parhaiten käyttöön.

Vastaavasti pidemmät putket haihduttavat enemmän lämpöä kylmäaineen kulkiessa sisäyksikköön. Myös jyrkät mutkat putkissa rasittavat järjestelmää.

Sisäyksikkö

Ilmalämpöpumpun asennus sisätiloissa

Tämä on tärkeää! Mieti tarkasti sisäyksikön sijoittelu talossasi, koska voit menettää sen hyvät ominaisuudet valitsemalla väärän paikan.

Nyt saat ilmaisen opastuskäynnin!

Teemme nyt maaliskuussa rajoitetun määrän maksuttomia opastuskäyntejä ilmalämpöpumppua harkitseville. Jos olet nopea ja alle 60 kilometrin etäisyydellä Iistä, saat opastuskäynnin maksuttomasti!

Lue lisää ja tilaa ilmainen opastuskäynti. Se voi olla paras sijoitus, jonka teet tänä vuonna!

Käy aina yhdessä asentajan kanssa sopivat sijoituspaikat lävitse.

Varmista, että pumpun edessä, päällä ja alla on reilusti tilaa, jotta ilma pääsee leviämään esteettä taloosi. Mahdollisimman keskeinen paikka on paras.

Ulostulevan ilman edessä ei saa olla mitään estettä ainakaan parin metrin matkalla, koska silloin lämmin ilma alkaa nousemaan ylöspäin.

Huomioi muut mahdolliset ilmavirtaukset ja lämmitysmuodot, kuten takka. Voit vaikuttaa takan tai uunin tuottaman lämmön tehokkaaseen leviämiseen pumpun oikealla sijoittelulla.

Älä asenna pumppua paikkoihin, joissa oleskelet usein − kuten olohuoneen sohvan kohdalle.

Jotta asunnon lämpöteho jakautuisi mahdollisimman tehokkaasti, pumpun tuottaman ilman lämpötila on hyvä asettaa pari astetta keskiarvoa suuremmaksi ja puhallustehoa säätää isommaksi.

Jos sinulla on tyypillinen suomalainen puolitoistakerroksinen talo, et välttämättä tarvitse omaa lämmittävää sisäyksikköä yläkerrassa − varsinkin jos ylhäällä on tilaa vain vähän. Viilennys ei kuitenkaan onnistu alhaalta käsin, vaan vaatii toisen yksikön yläkertaan.

Multisplit-malleissa kahdella tai useammalla sisäyksiköllä voi olla vain yksi ulkoyksikkö.

Sisäyksikkö tuottaa kesäisin jopa litran vettä tunnissa ja se pitää toimittaa pois joko seinän lävitse ulos tai viemäriin. Tässä auttaa, jos yksikkö asennetaan lähelle kodinhoitohuonetta tai vessaa.

Varmista, että pääset helposti puhdistamaan sisäyksikön.

Hyviä sijoituspaikkoja ilmalämpöpumpun sisäyksikölle ovat:

Eteisessä ulko-oven yläpuolella tai tuulikaapin oven päällä, jos tilat avautuvat tästä vapaasti

Olohuoneessa terassin oven päällä, jos tilat avautuvat tästä vapaasti

Avarassa tupakeittiössä

Asuintilojen suurimmassa tilassa, jolloin suurin osa tiloista saadaan lämmitettyä

Asennuskorkeus on hyvä huomioida. 2,5 m−3 m on sopiva, jolloin lämpö saadaan siirrettyä hyvin lattianrajaan jossa sitä eniten tarvitaan. Myös sisäyksikön puhtaanapito on helpompaa.

Älä asenna ilmalämpöpumppua erilliseen keittiöön, koska rasvainen ilma tukkii nopeasti suodattimet ja alentaa laitteen tehoa.

 

Ulkoyksikkö

Entä mihin ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö kannattaisi sijoittaa?

Jos ollaan ihan rehellisiä, ulkoyksikkö on aika ruma laatikko, eikä ihan ensimmäiseksi sijoituspaikaksi yleensä tule etuoven läheisyys.

  • Laitetta ei saisi asentaa ala- tai yläpohjaan, kellariin eikä ullakolle − ei siis mihinkään suljettuun tilaan.

Joissakin tapauksissa ulkoyksikkö asennetaan katolle, mutta silloin on erittäin tärkeää johtaa lauhdevesi pois rakennuksesta. Jäätynyt vesi voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa katolla.

Kattoasennukset ovat yleisesti myös kalliimpia ja jos pumppuun tulee jokin vika, takuu ei korvaa esimerkiksi nostinta tai telineitä.

Kun asiaa mietitään energiatalouden kannalta, ilmansuunnilla tai auringon kierrolla ei ole merkitystä hyötysuhteeseen kuin kesällä.

Silloin pumpun olisi hyvä olla varjossa. Talvella ulkoilman lämpötila on suunnilleen sama talon etelä- ja pohjoispuolella.

Ilmalämpöpumpun asennus ulkotiloissa

Jotta ulkoyksikkö voisi toimia tehokkaasti, sen edessä pitää olla tilaa vähintään kaksi metriä.

Lisäksi sen alle on jätettävä vähintään 50 senttiä tilaa ja etäisyys seinästä on oltava vähintään 10 senttiä. Tämä siksi että pumppu ottaa ilman sisään seinän ja laitteen välistä.

Varmista ettei sadevesi, lumi ja jää pääse putoamaan räystäältä laitteen päälle. Samoin huomioi alueesi yleinen lumentulomäärä, jotta ulkoyksikkö ei pääse peittymään talvella kinoksiin.

Ilmalämpöpumppu päästää esimerkiksi sulatuksen aikana runsaasti vettä. Vesi kannattaa johtaa pois talosta ja sokkelista esimerkiksi asettamalla keruuastia ulkoyksikön alle tai asennuttamalla sulavedenohjain tai sulavesiallas.

Muista myös, että rivi- ja kerrostaloissa pitää aina hakea asennuslupa taloyhtiön hallitukselta ja isännöitsijältä. Luvan hakee osakkeenomistaja.

 

Ilmalämpöpumppua ei kannata hankkia, jos sitä ei ole valmis huoltamaan

Mitä paremmin huollat ilmalämpöpumppuasi, sen pitempään se kestää ja tuottaa sijoituksellesi puhdasta voittoa. Esimerkiksi likaantuneet suodattimet laskevat selvästi laitteen suorituskykyä.

  • Vähintään 3−4 vuoden välein kannattaa kutsua ammattilainen tekemään ilmalämpöpumpullesi puhdistushuolto. Näin varmistat laitteellesi mahdollisimman pitkän iän.

Itse pumpun käyttöikä on noin 10−15 vuotta, kuten jääkaapeillakin.

Alla olevasta videosta saat hieman tuntumaa ilmalämpöpumpun huollosta.

Jos olet valinnut mallin, jossa on automaattinen puhdistus, huolloksi riittää pölysäiliön tyhjennys ja ympäristön siistiminen. Tietysti laitteen imurointi esimerkiksi vuoden välein ei tee pahaa.

  • Puhdistaminen kannattaa, koska likainen laite voi pahimmassa tapauksessa alkaa puskemaan sisäilmaan terveydelle haitallisia mikrobeja.

Ulkoyksikköä kannattaa myös seurata varsinkin lumisateen ja myrskyn jälkeen sekä kesäisin siitepölyaikaan. Esimerkiksi ulkoyksikön kenno on tärkeää pitää puhtaana lumesta ja pölyistä.

Jos laitteen päälle on tullut lehtiä tai lunta ne pitää poistaa. Pumpun alle muodostuvan jään voi poistaa itse, jolloin se ei keväällä sulaessa kostuta rakenteita.

 

Voiko ilmalämpöpumpusta olla haittaa?

Ihan varmasti, jos sitä ei asenna ammattilainen tai se asennetaan väärin.

Ilmalämpöpumppujen ongelmat

Samoin jos pumppu jätetään oman onnensa nojaan eikä sitä huolleta, käsissäsi on pian suurempi sähkölasku kuin oli tarkoitus.

Varmistu, että pumppusi asentaja on pätevä tekemään työn. Hänellä pitää olla ainakin
kylmäainepätevyys ja asennusliikkeellä kylmälaiteliikelupa sekä sähköpätevyys.

Muista että vakuutusyhtiö ja maahantuoja vetäytyvät takuuvelvollisuudesta, mikäli asentajan luvat eivät ole kunnossa.

Tukesin kotisivuilta voit tarkistaa asentajasi sekä asennusliikkeesi luvat.

  • Ehdottomasti paras ratkaisu on hankkia ilmalämpöpumppu asennettuna, eli Avaimet käteen -periaatteella. Tämä pitää sinut erossa mahdollisista toimittajan ja asentajan välisistä vastuu- ja näkemyserimielisyyksistä.

Lisäksi:

Tee aina kirjallinen sopimus

Selvitä takuun sisältö ja mitä se koskee: työtä, laitetta, kompressoria jne.

Vaadi asentajalta käyttöönotto-opastus ja käyttöönottopöytäkirja, jonka täyttämistä vaaditaan usein ehtona takuulle

Kysy keneen otat yhteyden ongelmatapauksissa

Tarvitsetko apua oikeanlaisen ilmalämpöpumpun valinnassa?

Kuten huomaat, ilmalämpöpumpun valinnassa ja tehokkaassa käytössä on runsaasti liikkuvia osia.

  • Jotta saisit irti mahdollisimman suuren hyödyn laitteestasi, tee näin:

Lue tämä opas vielä kerran ajatuksella ja ota sitten yhteyttä ilmalämpöpumppu-ammattilaiseen, joka osaa ehdottaa sinulle tarvitsemasi laitekokoonpanon, asennuspaikat ja tekee myös asennuksen. Mieluiten Avaimet käteen -pakettina.

Ok, tiedän mitä ajattelet.

Ja kyllä, myös minulta saat ilmalämpöpumppusi asennuksineen. Haluan lisäksi varmistaa, että laitteesi tuottaa sinulle oikeasti hyötyä ja kestää käytössäsi mahdollisimman kauan.

Siksi saat minulta maksuttoman opastuskäynnin, jossa käymme lävitse:

asuntosi nykyiset lämmitysjärjestelmät

kannattaako sinun hankkia ilmalämpöpumppu

Mikä on sopiva laite tai laitteet juuri sinun tiloihisi

miten saat parhaimman hyödyn laitteesta

Lisäksi katsomme yhdessä laitteen mitoitukseen, putkistoihin sekä sähkön saatavuuteen liittyviä asioita. Ja paljon muuta… Vastaan mielelläni kysymyksiisi!

Saat myös halutessasi tarjouksen ilmalämpöpumpusta ja sen asennuksesta.

Voit myös täyttää yhteydenottolomakkeen, jonka löydät klikkaamalla alla olevaa painiketta.

Tällä hetkellä otamme asiakkaita Oulun ympäristöstä Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Lapista, mutta ehkä jo tulevaisuudessa muualtakin.

PS. Sinulla on kanssamme Rahat takaisin -takuu.
Uskomme työmme laatuun niin paljon, että voimme helposti luvata paremman takuun kuin muut asentajat. Jos olet tyytymätön työhömme, saat rahasi takaisin tekemästämme ilmalämpöpumpun asennuksesta.

Kiitos, kun luit tämän oppaan

Toivottavasti pystyin antamaan sinulle jotain hyödyllistä ja kouriintuntuvaa. Koska tekniikka menee koko ajan eteenpäin, pyrin päivittämään tätä ostajan opasta jatkuvasti, jotta saat aina uusimman tiedon hankintasi tueksi. Tervetuloa myöhemmin uudelleen.

Jos sinulle tuli matkan varrella mieleen kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni. Ollaan yhteydessä!

Iloisin terveisin,

Mari-Annika Teppo
Puh. 050 587 6317

Maksuton opastuskäynti Iin ja Oulun ympäristössä

Mitä asiakkaamme sanovat meistä?

Hyvin suoritettu ilmalämpöpumpun asennus! Asentaja oli ammattitaitoinen ja teki työn nopeasti ja huolellisesti. Hän kertoi meille kaikista asennuksen vaiheista ja antoi selkeitä ja hyviä neuvoja käytön suhteen. Toshiba-ilmalämpöpumppumme on toiminut kahden talvikuukauden ajan erittäin hyvin ja omakotitalomme lämpötila pysyy mukavan tasaisena. Kiitos asentajan, joka suositteli sisäyksikön parhaan paikan. Säästämme nyt huomattavasti sähkölaskussamme. Suosittelemme Coolerykkösiä kaikille, jotka etsivät hinta-laatusuhteeltaan A-luokan ilmalämpöpumpun asennusta. Kiitos hyvästä työstä!

Taina ja Torsti

— Taina ja Torsti Aaltokangas, Muhos

Ihan loistavaa palvelua suurella sydämellä ja ammattitaitoinen työn jälki. Neuvot tulivat niin uuden laitteen asennuksen valmisteluun kuin käyttöönkin. Kaikki sujui täsmälleen niin kuin oli sovittu ja siellä se uusi ja laadukas ilmalämpöpumppu hyrrää. Arvosana 10+ ja ehdottomat suositukseni!

— Sirpa Kärkkäinen, Haukipudas

Kommunikaatio ja työn suoritus oli sujuvaa ja minulle osattiin tarjota sopivaa laitetta huomioiden tarpeeni. Suosittelen! 🙂

— Hanna Lammintaus, Oulu

Ilmalämpöpumpun hankinta sujui jouhevasti tarjous-, sopimus ja asennustyövaiheiden osalta. Sähköposti- ja puhelinkeskustelut hoituivat viivytyksettä.

— Jouni Hautamäki, Oulu

Laaja tuntemus ja rautainen ammattitaito 👍👏 hinta laatu suhde kohdallaan ja takuuvarma toimivuus. Suosittelen!

Henna Orava

— Henna Orava, Oulu

Ilmalämpöpumpun tilaaminen ja asennus tapahtuivat erinomaisesti. Saimme sitä mitä halusimmekin: hyvää palveluasennetta, niin myynnin, neuvonnan, kuin asennuksenkin suhteen!

— Markku K, Oulu

Tärkeää tietoa sai tuotteesta. Ja asennus oli huippu luokkaa, Kiitos Mikalle!! Ollaan tyytyväisiä!

— Eila Takarautio, Ii

CoolerYkkösten palvelualue

Kysy lisää alueesi edustajalta!

Coolerykköset on Pohjois-Pohjanmaalla toimiva ilmalämpöpumppuihin erikoistunut asiantuntijayritys. Saat meiltä kaiken tarvittavan: ilmalämpöpumppujen myynnin, asennuksen, opastuksen ja huollon. Palvelemme seuraavilla paikkakunnilla sekä lähikunnissa: